9 oktober 2006

Belang-rijk

Het Vlaams Belang heeft dus wéér aan stemmen gewonnen. Daar kan ik dus niet bij. Ik mag er niet aan denken dat het VB iets te zeggen krijgt op cultureel vlak. Andere thema's die het VB aankaarten zijn nochtans wel juist maar hun oplossingen zijn verwerpelijk en onmenselijk. Ze spelen enkel in op de gevoelens van mensen, en zijn ontzettend kortzichtig. Gisteren had ik nog een gesprek met een allochtoon bij de dokter. Hij studeerde management aan de Universiteit van Antwerpen. Zijn maag knorde en toen ik fronsend opzij keek, legde hij mij uit dat hij momenteel aan het vasten was tijdens de Ramadam. Moest iedereen wat meer serieuze gesprekken voeren met elkaar en wat meer open zijn naar elkaar, zouden niet zoveel proteststemmen worden gegeven. Het VB speelt in op de angst van mensen, maar de enige angst die ik heb is tegenover hén.

Filia Solis

Maar eigenlijk, wat denken jullie daarvan ? (want enkelen van jullie moeten toch VB-stemmers zijn)

12 opmerkingen:

Pierre Vis zei

Hier id West-Vlaanders gaat het VB ook vooruit. Dat is pijnlijk om vaststellen aangezien het hier goed leven is, en de (grote) problemen met andere bevolkingsgroepen beperkt tot nihil zijn. Ik denk dat het VB naast conservatieven, flaminganten & xenofoben (rascisten zo je wil) nu ook alle verzuurde mensen aan zich lijmt. Een andere verklaring voor hun succes in landelijk West-Vlaanderen zie ik niet..

AnnaStesia zei

Of gewoon mensen die hun goede leven willen behouden en daarom op Belang stemmen. In sommige rijkere gemeenten, zonder migrantenproblemen etc, scoort het Belang ook, gewoon omdat die mensen schrik hebben door wat ze in't stad zien
ale ja, dat heb ik mij toch laten vertellen...Hier viel het allemaal nogal mee:)

Anyway, ik vind dat het Belang moet kunnen participeren in de macht. Als je ziet dat ze ergens boven de veertig procent halen ,maar waarschijnlijk toch geen burgemeester afvaardigen, vind ik dat ondemocratisch, belachelijk en degoutant. Niet omdat ik voor het Belang ben, maar omdat ik vind dat politici consequent moeten zijn. Waar is hun "de kiezer heeft altijd gelijk?" gebleven?

Mignon zei

Maar is dat niet vaker zo met politiek? Ik hoorde trouwens gisteren op het journaal dat ze geen voet aan de grond hebben gekregen en dat de socialisten gewonnen hebben...
Goeie score dan toch?

aefke zei

Neehee. Ik stem er niet op. Ten eerste omdat ik niets te zeggen heb in België en ten tweede omdat ik er niet op zou stemmen.
Wat ik wel errug vreemd vond, was dat de jury in "Dancing on Ice" enkele weken terug politieke uitspraken deed. Ik zou entertainment niet met politieke issues willen verwarren. Maar ja, wie ben ik...

Pierre Vis zei

@ Mignon: Het VB heeft 355 nieuwe mandatarissen; dat noem ik een meer dan behoorlijke score..

AntiBlok zei

Het ergert mij steeds weer opnieuw hoe mensen die ik toch van een zekere intelligentie verdenk (ja, ik bedoel jou A.) met open ogen in de val stappen die het Vlaams Blok, excuseer Vlaams Belang uitzet. Dankzij sublieme redenaars als Dewinter en Annemans bespeelt het VB zijn doelpubliek op onnavolgbare wijze. Natuurlijk verkondigen ze daarbij zaken die herkenbaar en vooral aanvaardbaar zijn. Zij kunnen ook niet anders want moesten zij hun werkelijke gedachtengoed propageren dan worden zij aangeklaagd voor racisme en xenofobie. Als zij ooit aan de macht zouden komen zal dergelijke wetgeving dezelfde dag nog geschrapt worden en zal VB terug hun beruchte 70-punten plan vanonder het stof kunnen halen. Dit 70-punten plan is eigenlijk zeer goed vergelijkbaar met de propaganda in Nazi-Duitsland, dwz als het niet goed gaat zoek dan een zondebok. In Nazi-Duitsland waren dit de Joden, in Belgie (en andere Europese landen) zijn dit de allochtonen. Slogans als "Eigen volk eerst" zijn toch principieel anti-solidair en verwerpelijk. Deze slogan wordt dan ook nog eens ondersteund met affiches met bokshandschoenen! Dit laat toch weinig aan de verbeelding over meen ik. Dus eerst worden onze bruine medemensen aangepakt en wat is dan de volgende stap ? Zelf niet beschikkend over staalblauwe ogen, kenmerkend voor het Arische ras, ben ik er ook al niet te gerust in. Vergeet toch niet dat VB gegroeid is uit duidelijk fascistisch georienteerde groeperingen als Voorpost en Were Di. Bij deze ultra-rechtse groepjes halen zij trouwens nog steeds hun "ordetroepen" om betogingen in goede banen te leiden of mogelijke tegenbetogers af te schrikken. Ook met combatschoenen en nazistische symbolen getooide skinheads zijn als stormtroepen meer dan welkom bij dergelijke gelegenheden. Daarenboven is de thinktank van het VB dik bezaaid met mensen die reeds meermaals veroordeeld zijn voor het verspreiden van racistische propaganda of voor het verkondigen van negationistische ideeen. Dit laatste betekent de ontkenning van de holocaust : 'het zal wel allemaal zo erg niet geweest zijn'. Moeten dergelijke mensen de lijnen uitzetten voor de maatschappij waarin wij leven en waarin we onze kinderen en kleinkinderen willen laten opgroeien ? Ik denk het niet toch !

Filia Solis zei

@ Antiblok : You're my man :D!

AnnaStesia zei

Antiblok, ik snap uw redenering wel, maar ik kan niet zo zwart-wit over het Belang denken.
Ja, Dewinter en co zijn extreem, héél extreem, té extreem. Máár er is wel nog een groot verschil tussen het Vlaams Belang enerzijds en Hitler anderdzijds.

Bovendien hoor ik vaak "als ze aan de macht komen gaan ze zit en dat en ook dat doen". In principe kán dat niet. Als het Vlaams Belang een coalitie aangaat met een andere partij, zijn zij niet de enigen die beslissen, hun coalitiepartner moet ook mee. En ik ken geen enkele andere partij in Vlaanderen die zich zal kunnen vinden in het zeventig-puntenplan.

Ik denk nu wel net dat het Belang ooit een absolute meerderheid zal behalen ergens (Al zitten ze hier en daar wel close...), but you never know...Dát zou wél gevaarljk zijn, een coalitie met een andere partij is veel minder extreem, daar moeten ze nog steeds rekening houden met andere meningen en andere opvattingen...

Dwangbuis zei

Ik verhuis als het Belang aan de macht komt in mijn gemeente. Punt.

Ebelien zei

Een partij die gebruik maakt van manipulatie en angst lijkt me geen stem waard..

Erwin Troost zei

Ik denk niets. Dat wil zeggen: negeren!

Antiblok zei

@Anastesia : Ik vrees dat tov VB alleen zwart-wit en uitvergrote argumenteringen kunnen gebruikt worden. Als men met hen op een genuanceerde manier in de clinch gaat ben je op voorhand verloren denk ik. Tov het argument "de kiezer heeft altijd gelijk" : dit is geldig als elke stem zou uitgebracht worden op een gemotiveerde en weloverwogen manier en niet geinspireerd door angst of andere negatieve emoties die je naar een extreme manier van denken leiden.
@Erwin Troost : dit "negeren" mag niet leiden tot "Wir haben es nicht gewusst" want we weten (hopelijk) allemaal waartoe dit geleid heeft. Ik vind trouwens dat schrijvers, dichters en andere mensen in de kunstwereld een belangrijk tegengewicht kunnen vormen voor de negatieve gedachtenspiraal die steeds meer bij de mensen waargenomen wordt. Dus wees actief ! Zet je niet aan de zijlijn om de wedstrijd te observeren! Remember 0110 !
@Filia Solis : bij deze sluit ik de discussie van mijn kant zodat je weblog niet tot een Antiblok forum herleid wordt.